top of page

Podcast: Kamp Schattenberg

“Het verblijf in kamp Schattenberg was voor mij met een lach en een traan.”


Precies zeventig jaar geleden vertrokken honderden Molukse gezinnen naar Nederland. De mannen waren KNIL-militairen en ze konden niet in Indonesië blijven, omdat het daar te onveilig was. Nederland zou een oplossing vinden en tot die tijd, voor hooguit een halfjaar, konden ze hier wonen. De mannen stapten met hun gezin op de boot, trotseerden de kou en kwamen aan in barakkenkampen. Middenin Drenthe werd het voormalige concentratiekamp Westerbork omgetoverd tot een Moluks dorp met ruim 2500 inwoners. Met vaak meerdere gezinnen samen in één barak en die hadden heel dunne muren. Vier kinderen van toen vertellen in de vierdelige podcastserie over opgroeien in een woonoord ver van huis.

Kamp Schattenberg is een podcast over saamhorigheid, heimwee, kattenkwaad, nachtmerries en een vernietigende brand. Tertawa dan tumpah air mata.


Kamp Schattenberg is te beluisteren in je podcastapp en in Drenthe Toen.


Kamp Schattenberg is een podcast van het Drents Archief en RTV Drenthe, gemaakt door Hilde Boelema en Marjolein Knol. AAN DE ANDERE KANT en het Drents Archief werken samen om de verhalen rond Schattenberg en de Moluks-Nederlandse geschiedenis te vertellen.


Klik op de afbeelding hieronder voor de trailer!


Comments


bottom of page