VIDEOLESSEN

Doet uw school ook mee aan ons educatietraject van de Moluks-Nederlandse geschiedenis op Kamp Westerbork?


Worden uw leerlingen Jonge Makers van ADAK?

AAN DE ANDERE KANT (ADAK) is een theaterproject over de geschiedenis van Molukkers in Nederland. Over hun komst naar Nederland, hun jarenlange verblijf in woonoorden. Over verbroken beloftes en acties, en de impact die de acties op hen en op andere Nederlanders hebben gehad. Vanuit het perspectief en de beleving van beide kanten. 

 

Videolessen schooljaar 2020-2021

Actrice Nikki Manuputty is van deels Molukse afkomst en samen met acteur Nick Kamerling gaat ze tijdens deze videolessen op zoek naar de geschiedenis van de Molukkers in Nederland. Ze schakelen hierbij de hulp in van (ervarings-)deskundigen. Verschillende archiefbeelden en hedendaagse locaties zijn ingezet om het verhaal nog meer tot leven te brengen. En een professionele filmmaker neemt in deze videolessen de kijker mee in een opdracht: het maken van een kort filmpje met je mobiel, bestaande uit een interview en archiefbeelden. De leerlingen zullen, na het volgen van deze videolessen en het uitvoeren van de opdracht, de ‘Jonge Makers’ worden van de voorstelling die in juni/juli 2021 plaats zal vinden op het terrein van voormalig Kamp Westerbork.

 

 

 

VOOR WIE  
De lessen zijn gemaakt voor de bovenbouw van het VO: vmbo gl/tl, havo, vwo.

WAAROM  
Het doel is om leerlingen oog te laten krijgen voor ‘de andere kant’ van een verhaal door het vertellen van een stuk geschiedenis uit de directe omgeving van de leerlingen. Vragen die relevant zijn voor een nieuwe samenleving kunt u met dit project aan de orde laten komen.

WELKE VAKKEN 
De videolessen kunnen ingezet worden bij CKV, geschiedenis, burgerschap en kunstvakken.

WANNEER  
Vanaf januari 2021 kunnen de videolessen gestart worden. Voor deelname zijn ten minste 9 weken nodig. Om de resultaten te kunnen gebruiken in de voorstelling dienen de lessen uiterlijk 1 mei afgesloten te worden.

INHOUD PAKKET  

  • 5 videolessen (a 10/15 min)

  • Aanvullende lessuggesties 

  • Filmopdracht ‘Jonge Makers’

  • Bezoek theatervoorstelling

KOSTEN

  • 15 euro per leerling.

  • Stichting Gedeelde Verhalen (die deze lessen en voorstelling organiseert) is CJP-acceptant.

  • Alleen deelnemende scholen/partners krijgen toegang tot de lessenreeks.

 

ZO GAAN WE TE WERK
Uw leerlingen worden door ons in groepjes aan een oud-bewoner van Kamp Schattenberg (voormalig Kamp Westerbork, waar na de oorlog twintig jaar lang Molukse gezinnen woonden) gekoppeld om deze te interviewen over een herinnering rondom een voorwerp die de oud-bewoner aandraagt. Deze voorwerpen gaan een rol spelen in de voorstelling.

Dit interview gaan de jongeren filmen met de mobiele telefoon. Ook zullen ze zelf monteren en het eindresultaat opsturen naar ADAK. ADAK zorgt voor heldere uitleg voor u en de leerlingen op gebied van inhoud, techniek en planning via de videolessen. 
De filmpjes worden door ADAK online gezet en kunnen na de voorstelling in juni 2021 worden bekeken door het publiek dat de voorstelling op het voormalige Schattenberg bij Kamp Westerbork komt bezoeken. Alle voorwerpen en bijbehorende brieven zijn te zien bij de voorstelling.

Voor meer informatie en deelname aan het educatieproject Jonge Makers mailt u naar
Nikki Manuputty: educatie@adak-theater.nl