top of page

Schattenberg in de weekbladen

Van januari tot en met juli 2021 stond er elke maand een verhaal over Schattenberg in de weekbladen van NDC Mediagroep. Deelnemers die aan ADAK een voorwerp uitlenen voor kunstproject 'Nest van de kaketoe' vertelden hun verhalen: mooie, verdrietige, wrange en ontroerende herinneringen aan de tijd in Schattenberg. Lees ze hieronder terug!


De verhalen verschenen in: Asser Courant, Krant van Midden-Drenthe, Nieuwe Ooststellingwerver, Gezinsbode, Eemsbode, Westerkwartier, Hoogeveensche Courant en HS-Krant.






Fenny en Mezack Noija: "We hebben zes dochters, vijf schoonzonen en zes kleinkinderen. Wat wil je nog meer? We zijn hartstikke trots op wat we hebben."




Lees het artikel:





Thijs Rugebregt: "Overal in het kamp waren er bandjes die muziek speelden. Het waren los-vaste groepjes die met elkaar speelden en veel wisselden. Als er wat te doen viel in de Schouwburg dan vormden er zich groepen. Mijn broer Danny heeft in 1960 een plakboek gemaakt over The Strolling Players. Mijn neef vond het bij een verhuizing."


Lees het artikel:





Sien en Ard Pattiruhu: "Ze moeten uit de vuilnisplaats gekomen zijn. Ik weet dat ik omhoog sprong en op en neer en trappelde om al die ratten te ontwijken"




Lees het artikel:






Fransien Jansen: "Ik vond het maar eng, het werd vroeg donker, we woonden tussen de bomen in en het was stil."





Lees het artikel:






Rahim Saebu: "Plotseling stonden er Nederlandse soldaten midden in de kamer. ‘Jullie moeten nu alles inpakken en meekomen!’, klonk het bevel."




Lees het artikel:






David Haulussy over Ruth Haulussy-Moegio: “Ik sprak Maleis en zij ging maar door in het Nederlands. Wat nu, dacht ik? Maar gelukkig: ze kon ook gewoon Maleis”




Lees het artikel:








Over Achmed Tan:

De jonge officier blonk uit: hij was zeer vooruitstrevend en doortastend in zijn handelen en straalde charisma uit. Dat charisma bracht hij mee naar Nederland.



Lees het artikel:



Comments


bottom of page