• ADAK

Wij willen het verhaal samen met u vertellen, omdat ons verhaal ertoe doet!

Bijgewerkt: 23 sep 2019

Emerson samen met zijn dochter voorafgaand de filmopnames van deel 1 "Een tijdelijk verblijf."

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog heb geschreven. Waar moet ik beginnen? Laat ik eerst zeggen dat ik dankbaar ben. Ik weet zeker dat, als ik namens de cast en crew mag praten, wij allemaal dankbaar zijn. Dankbaar dat wij het 2e deel van "Aan de andere kant: Buitenspel" mochten maken, maar vooral dankbaar dat u, het publiek, ook dit deel massaal heeft omarmd. Wat een reis is het wederom geworden!

Na deel één, vooral na het winnen van de Drentse Anjer Prijs, waren de ogen op ons gericht. Wij hebben met z'n allen een prestatie neergezet, waardoor de verwachtingen hooggespannen waren. Als we de reacties vanuit het publiek eregasten mogen geloven, hebben we wederom aan de verwachtingen voldaan. Maar wat was de weg naar de voorstellingen een zware opgave. De cast, ensemble en koor hadden een hele korte tijd om zich voor te bereiden.

Hoewel het merendeel van de cast en ensemble uit deel één intact is gebleven, zijn er een hoop nieuwe mensen bijgekomen, waaronder drie nieuwe hoofdrolspelers Nick Kamerling, Francesca Pichel en Joenoes Polnaija. Om in voetbaltermen te praten: "Wat een aanwinsten!" Let ook op de "debutanten", die verrassend sterk presteren op het veld. Jonge Molukkers van de 3e en 4e generatie die het verhaal van de 2e generatie in de jaren 70 sterk weten te vertalen naar de maatschappij van nu. Daar kan ik alleen maar respect voor opbrengen!

Er wordt weleens beweerd dat de Molukkers van nu, onvoldoende excelleren in de maatschappij. Daarmee wordt bedoeld dat Molukkers zich in grote getale liever scharen onder die eeuwige 'veilige' plek onder het maaiveld. Daar zet ik mijn vraagtekens bij, want als ik hier in net Noorden om me heen kijk, dan zie ik genoeg Molukkers excelleren in datgene wat zij doen. Wat is in deze de definitie van excelleren? Ben je pas succesvol als je volle zalen trekt of als iedereen je naam kent? Naar mijn mening ben je al aan het excellereren en 'out of the box' aan het denken bent, als je plezier hebt in datgene wat je doet en daar ook waardering voor krijgt. En de waardering wat de 3e en 4e generatie ensemblespelers krijgen is terecht, omdat zij hiervoor geen enkele toneel- en acteerervaring hadden. Daarom is het een verademing om deze jonge mensen te zien spelen, juist omdat zij die grote, enge stap hebben genomen om uit hun comfortzone te stappen. De cast, ensemble, koor en de band versterken elkaar en dat is wat onze voorstelling zo bijzonder maakt! Een voorstelling met een mix van de 2e tot en met de 4e generatie. Een voorstelling waarin een Indische vrouw een Molukse strijdster speelt. Een voorstelling waarin we de verbinding met het publiek hebben weten te maken. Een voorstelling met een verhaal. Een voorstelling met een missie. Een missie die nog lang niet ten einde is.

Wij van de "Adak familie" zijn gewend om telkens voor familie en of andere zaken naar het westen, oosten en zuiden te gaan. De komende week spelen wij onze laatste 4 voorstellingen in Hoogeveen. Wil je onze voorstelling zien, maar woon je niet in het Noorden? Wij nodigen u graag uit in Hoogeveen om samen met de ADAK familie de reis voort te zetten. Wij willen het verhaal samen met u vertellen, omdat ons verhaal ertoe doet!

Emerson Terinathe

PR, marketing en communicatie "ADAK"

Emerson samen met eregasten van deel 2 "Buitenspel" producer Lucky7 en zanger Benjamin Vlijt