• ADAK

Wat een belevenis, om met een groep relatief onbekende mensen deze samenwerking aan te gaan.

In 2018 heb ik meegedaan aan de filmopnames van theatergroep Gedeelde Verhalen “Aan

de andere kant” deel 1: “Een tijdelijk verblijf”, waarbij ik in de schoenen van mijn opa mocht staan. Opa, die als 30-jarige K.N.I.L. soldaat met zijn vrouw en drie kinderen (12, 5 en 2) op dienstbevel naar Nederland was verscheept. Dit was een enerverende en emotionele ervaring.

Daar zat ik dan in de bus. Mijn vrouw naast mij, twee dochters van 10 en 13 voor mij, op weg naar Delfzijl om de aankomst uit 1951 na te spelen. Mijn gedachten gingen naar opa en oma, die met drie jonge kinderen zo’n lange overtocht hebben gemaakt. Opa die als soldaat ging waar hij naartoe werd gezonden. Oma, die hem blindelings volgde. Elk met hun eigen leven, eigen strubbelingen en eigen gedachten.

Ten tijde van dit schrijven ben ik druk bezig met een opleiding, mijn werk, het draaiende houden van mijn gezin en wederom met een rol, nu voor deel 2: “Buitenspel”. Nu speel ik een rol welke (waarschijnlijk) lijkt op het leven van mijn vader in de jaren 70. Destijds was hij tussen de 20 en 30 jaar. Op dit moment ben ik de 30 ruim gepasseerd.

Wat een belevenis, om met een groep relatief onbekende mensen deze samenwerking aan te gaan. Met elke week die voorbij schrijdt voel je de band hechter worden en het gevoel van de jaren 70 komt steeds dichterbij. Verhalen over de demonstraties maar ook het gevoel van onmacht uit die tijd komen geregeld naar voren. Met elke repetitie, elke uitvoering en bijeenkomst wordt het verhaal levendiger. Ik zou eenieder van de derde en vierde generatie dan ook willen adviseren zich op te geven. Je geeft je namelijk niet alleen op voor een belangrijk stuk geschiedenis welke je gezamenlijk vertelt, maar vooral om enigszins in de buurt te komen van het verhaal van onze opa’s, oma’s en ouders.

Toma maju terus!

Jeffrey Pattiwael (links), samen met zijn dochter en goede vriend Timothy Siaila tijdens de opnames van Aan de andere kant deel 1: "Een tijdelijk verblijf"