• ADAK

Proud to present... Toma Maju Trus

Folkduo Tangarine maakte samen met een Moluks gelegenheidskoor voor AAN DE ANDERE KANT de openingssong voor de voorstelling: Toma Maju Trus. Een potentiële zomerhit waarbij de clip je letterlijk van de éne naar de andere kant laat kijken. Op vrijdag 27 juli werd de single uitgebracht.


Tangarine

Tangarine, het folkduo dat landelijke bekendheid kreeg door o.a. hun tijd als huisband bij De Wereld Draait, groeide op in Assen. Op de vraag of ze een song voor de voorstelling wilden schrijven, zeiden ze direct ja. “We hadden Molukse vrienden op school. Het is goed om hun verhaal te helpen vertellen op een genuanceerde manier. Bijzonder ook om in het Nederlands te zingen. Doen we normaal niet, maar pakt hier best goed uit.” Al raakt de tijd niet al zijn wonden kwijt, al delen we niet allemaal dezelfde pijn, we kunnen elkaar wel leren te begrijpen’ zingen de mannen van Tangarine in het refrein. In de bijbehorende clip zijn filmbeelden te zien die terug komen in de voorstelling en het verhaal vertellen van de aankomst van de Molukkers in Nederland in 1951.


Toma Maju Trus

Toma Maju Trus heet de song en geeft de toon aan van de voorstellingenreeks; “de geschiedenis tussen Nederlanders en Molukkers is veelbewogen”, vertelt projectleider Anne van Slageren, “en daarom is het essentieel dat we naar elkaars verhaal luisteren en elkaar proberen te begrijpen. Alleen dan kunnen we met elkaar door, ‘toma maju trus’!” De titel werd gekozen en ingezongen door vijf Molukse zangeressen, verbonden aan het theaterproject: Mina Ferdinandus, Lily Latuheru, Aïsha Matitaputty, Stephany Parera en Natasja Wattimena. Toen ze de eerste keer de songtekst van Arnout en Sander Brinks van Tangarine hoorden, kregen ze meteen inspiratie. De titel is Maleis voor ‘we zullen doorgaan’, afgeleid van een lied voor het samen roeien in de prauw.


Toma Maju Trus werd uitgebracht door muzieklabel Marista.