• ADAK

"Ook ik als derde generatie heb deze frustraties meegekregen."

Filmopname demonstratie jaren '70. Foto door: Bert Jippes

Het afgelopen weekend heb ik naast de gewone repetitie voor de tentoonstelling 'Buitenspel', deel twee van de voorstelling 'Aan de andere kant', ook meegedaan aan filmopnames voor deze voorstelling. Zaterdagavond werd er een vrij intense scene opgenomen in stichting Molo-Oekoe te Bovensmilde, waar ik geen verdere details over ga geven, behalve dat ik tegen 00:30 uur thuis was. Zondagochtend was het weer vroeg op, 05:30u om precies te zijn, om vervolgens naar de locatie te gaan waar wij de kostuums aan konden trekken, voor de op te nemen scenes van die dag. Filmlocatie 1: de oude Museumbrug in Groningen. Er zou een demonstratie in scene gezet worden, waarvan de opgenomen beelden ook gebruikt zullen worden in de theatervoorstelling. Na enkele takes liepen de emoties al hoog op bij ons die de demonstranten speelden. Ook al is het stuk gebaseerd op realiteit en is het theater, de gevoelens en emoties blijven echt!

Voor mij persoonlijk dacht ik aan ons volk op Maluku. Alle gedane demonstraties in de jaren 70, daarvoor & daarna, kunnen niet wegnemen dat ons volk tot op de dag van vandaag wordt onderdrukt. Zij leven in onrecht. Maar ook eventuele frustraties bij de tweede generatie. De Spartaanse opvoeding; het dealen met het ontslag van hun vader uit het K.N.I.L. (Koninklijke Nederlands Indisch Leger red), de overtocht naar een vreemd land en/of de geboorte in een kamp; een kamp ver weg bij de lokale inwoners van dat land; het continue negeren van de Nederlandse overheid.


Ook ik als derde generatie heb deze frustraties meegekregen, aan den lijve ondervonden en besefte dit tijdens het filmen pas écht. Ja, de emoties liepen op en het vuur was aangewakkerd. Des te mooier was dan ook de liefde tussen alle spelers onderling, op het moment dat de camera stopte met draaien. Nederlanders en Molukkers, het ene moment agressief dreigend tegenover elkaar, het volgende moment sloten wij elkaar in de armen. En dat is voor mij waar deze theatervoorstelling over gaat. Kijk terug naar het verleden, omarm het zodat het uiteindelijk verwerkt kan worden. Wat er is gebeurt in het verleden, kan niemand terugdraaien. Ook mag iedereen zijn mening hebben. Maar leer ervan, zodat wij onze toekomstige generaties, Moluks én Nederlands, kunnen geven wat de generaties voor ons niet hadden.


Jeffrey Pattiwael

Columnist en toneelspeler 'Aan de andere kant'.Jeffrey Pattiwael (midden met rode band om), met een aantal andere figuranten, voorafgaand aan de filmopname "Demonstratie".