• ADAK

"Ook ben ik nog een tijd verliefd geweest op een erg leuke Molukse meid"


Jakob Arbeider

"ADAK, een tijdelijk verblijf". Na het zien van deze voorstelling in Appingedam was ik echt onder de indruk. Geboren in Farmsum aan de Rengersweg , nabij de Moluksewijk, was ik een beetje bekend met de geschiedenis van de Molukse bevolking. Maar nu kreeg ik een wat completer beeld van deze geschiedenis. Mijn vader zij altijd “ dij minsken binnen verneukt om t leven", een uitspraak die ik eigenlijk nooit goed kon plaatsen. Nu wel dus. In het begin van mijn lagere schooltijd kwam ik wel eens thuis bij Frankie, een Molukse jongen, zijn achternaam ben ik helaas vergeten, en Frankie kwam ook bij mij thuis spelen. In mijn herinnering was dit een leuke tijd. Vooral de pasar malam was een jaarlijks terugkerend hoogtepunt en wij, mijn jongere zus en ik, bedelden dan net zo lang bij moeder om een paar stuivers tot ze toegaf. Spekkoek was onze favoriete lekkernij. Daarbij was ik enigszins bevoorrecht want ik was vaak bij Frankie thuis alwaar er druk werd gewerkt aan de voorbereidingen en er regelmatig iets mocht worden geproefd. Met de jaren ben ik Frankie uit het oog verloren. Waarschijnlijk is de familie verhuisd. Ook ben ik nog een tijd verliefd geweest op een erg leuke Molukse meid, Noes. Maar ja, deze blanda was te bleu om iets te zeggen.


Op mijn zestiende, in 1973, ben ik gaan varen en is het grootste deel van de gijzelingen en kapingen aan mij voorbij gegaan. Wel ervan gehoord via kranten, radio en tv maar er niet echt bij stilgestaan. Het ontdekken van de wereld beperkte zich tot het aandoen van vele vreemde landen en havens. Wat er thuis gebeurde had geen prioriteit.

En nu, na jaren aan de wal te hebben gewerkt en een interesse in theater te hebben gekregen, speel ik plotseling mee in deel twee van ADAK, genaamd "Buitenspel".

Een bijzondere ervaring waarbij herinneringen uit het vroegere Farmsum regelmatig naar boven komen. Het voelt als een warme deken van genegenheid en respect. Deel twee, Buitenspel, is even zo indrukwekkend als deel een en geeft nog duidelijker weer waartegen de Molukse generaties moesten/moeten vechten om enig begrip te krijgen voor hun geschiedenis. De eerste stappen zijn gezet en de hoop op wederzijds begrip en respect is alom aanwezig.


Aan mie zel t nait liggen.


Jakob Arbeider

Ensemblespeler "Aan de andere kant: Buitenspel"