• ADAK

Herinneringsbijeenkomst 21 maart

Mede namens het Herinneringscentrum Kamp Westerbork nodigen we u van harte uit voor een herinneringsbijeenkomst op 21 maart 2019, waarbij we stilstaan bij de aankomst van Molukkers in Nederland en de geschiedenis van voormalig kamp Schattenberg.


Lees verder onder de afbeelding >>


21 maart 1951

Op 21 maart 1951 meerde de Kota-Inten aan in Rotterdam, met aan boord het eerste contingent Molukse voormalige KNIL-soldaten en hun gezinnen. Er vonden in datzelfde jaar nog meer verschepingen plaats. De Nederlanders brachten de Molukkers onder in woonoorden verspreid door Nederland. Een van de grootste woonoorden stond in Westerbork en kreeg de naam Schattenberg. Om hierbij stil te staan organiseren we op 21 maart een herinneringsbijeenkomst in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.


Aan de andere kant

In september dit jaar speelt AAN DE ANDERE KANT (ADAK) het tweede deel in Appingedam, Groningen, Assen en Hoogeveen. In 2020, 70 jaar na de opheffing van het KNIL en in het jaar dat landelijk 75 jaar einde van WOII zal worden herdacht, zal het derde deel van ADAK te zien zijn in Bovensmilde en op het kampterrein van Westerbork (voormalig Schattenberg). Dit laatste, derde deel is onderdeel van het programma Culturele Gemeente Midden-Drenthe, waar Bovensmilde en Westerbork onderdeel van uitmaken.


Programma

Voor de bijeenkomst van 21 maart hebben we weer een leerzaam, artistiek en persoonlijk programma samengesteld. Met onder meer een persoonlijke invalshoek van de bijzonder hoogleraar Molukse geschiedenis van de VU (Fridus Steylen), een nieuwe song van JongTalentMuziek leerlingen (Harens Lyceum) opgedragen aan onder anderen Bernard Hanskamp die gegijzeld was in het Provinciehuis van Assen, ‘spoken words’ van Charles Goudsmit, twee zingende predikanten en nog veel meer.


Aanmelden

We nodigen u van harte uit om bij deze bijzondere bijeenkomst aanwezig zijn. De toegang is gratis. U dient zich (wegens beperkt aantal zitplaatsen) van tevoren aan te melden. U kunt dit doen door een mail te sturen naar info@kampwesterbork.nl.


AAN DE ANDERE KANT & Herinneringscentrum Kamp WesterborkHerinneringscentrum Kamp Westerbork - Oosthalen 8 - 9414 TG Hooghalen