• ADAK

Eerste kennismaking met stadsMolukkers (een greep uit de verhalen over Maluku tienertoer).

Maluku tienertoer

De hele zomer had hij ze al vaak gezien; Molukkers op tienertoer op bezoek bij anderen. Stoere jongens met slaapzak en beschilderd koffertje. Lekker rondtoeren en leuke dingen meemaken, mooie meiden die overal voor in waren, Amsterdam, het Sodom en Gomorra van Nederland.

Uiteindelijk kreeg de jonge Nelis Thenu uit Bovensmilde toestemming van zijn moeder om op Tienertoer te gaan. Wat de doorslag gaf was het argument dat hij in gezelschap van zijn vrienden Jan Saimima en Nico Ririmasse zou zijn, maar boven al dat hij overal op familiebezoek kon gaan, tot in het verre Limburg en Zeeland. Nelis wilde er ook zo stoer en ruig uitzien, want underground was de heersende mode onder Molukkers die tegenpolen waren van de suffe Soulkikkers. Vlak voor vertrek pakte Nelis een oude spijkerbroek die hij nog wat verknipte en waarop hij nog wat stukjes spijkerstof naaide op zijn moeders naaimachine.

Tevreden met het resultaat werd de broek gewassen en aan de waslijn opgehangen, waar tante Thenu het zag. Hoofdschuddend trok ze het los en gooide de broek in de vuilnisbak, wat moest de familie wel niet van hen denken.

Nelis schrok toen hij zag dat de broek er niet meer was en vroeg zijn moeder verdrietig of ze het gezien had. Tante vertelde hem het hele verhaal en gaf wat extra geld mee om een broek te kopen.. In Amsterdam aangekomen kocht Nelis op het Waterlooplein, midden in de zomer, een lange bontjas. Hij had andere Molukkers ook er mee zien lopen. Het leverde hem in Bovensmilde de bijnaam Iwan Rebrov op, naar een toen populaire Duitse zanger die zich als Rus verkleedde.

StadsMolukkers

Nelis T. en Nico R. gingen op TienerToer om meisjes te versieren en het saaie nieuwe

Boven-Smilde waar ze net woonden te ontvluchten. Het wereldse en mondaine Amsterdam was een openbaring. Op een dag ontmoetten ze op A’dam CS twee Molukse meisjes die daar woonden. Het klikte direct tussen hen. Ze liepen mee naar hun huis. Molukse meisjes die op kamers woonden in A’dam…die moesten wel vrijgevochten zijn. Hun fantasie maakte al overuren en het vooruitzicht op seks maakte ze opgewonden. Opspelende hormonen.

Onderweg maakten ze elkaar al via gebaren duidelijk wie welk meisje zou nemen…Bij het

huis aangekomen werd de deur geopend door een Molukse oma. Boven aan de trap werden ze begroet door een Molukse oom en tante, die de twee jongens bedankten en naar boven riepen voor een verkoelende glas ranja. Het werd hun eerste kennismaking met stadsMolukkers.

Geschreven door: Servaas Maturbongs