MOLUKS - NEDERLANDSE GESCHIEDENIS

Op 21 maart 1951 meerde de Kota Inten aan in Rotterdam. Aan boord bevonden zich Molukse oud-KNIL-soldaten en hun families. Zij kwamen naar Nederland voor wat in eerste instantie een tijdelijk verblijf zou zijn en werden ondergebracht in verschillende woonoorden verspreid door Nederland. Veel van die woonoorden deden in de Tweede Wereldoorlog dienst als concentratiekampen. In alle gevallen waren de omstandigheden in de kampen op z’n best primitief te noemen in de kampen. Maar dat was niet erg, want ze hoefden er maar een paar maanden te bivakkeren…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOCH?

 

Het liep anders. De Molukkers konden niet terug naar Ambon. Ze zweefden tussen wal en schip: ze waren geen Nederlanders, maar naar huis kon ook niet. Hun kinderen groeiden op of werden geboren in de kampen, tot vanaf de jaren zestig op verschillende plekken in Nederland woonwijken voor de Molukkers werden gebouwd. Een permanentere plek – maar nog steeds apart.

 

EEN NIEUWE GENERATIE

 

De jonge generatie Molukkers die in Nederland opgroeide droeg de pijn van hun ouders mee: oorlogstrauma, verbroken beloftes door de overheid, heimwee naar familie en de Molukken. De jaren zeventig werden een decennium van demonstraties en acties. Woede en onmacht kwamen tot uitbarsting in een serie gijzelingen die voor beide kanten traumatisch was. Maar dit waren ook de jaren van de Tienertoer van de NS, van Massada en van Simon Tahamata.

70 JAAR SCHATTENBERG

 

In 2021 was het zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland aankwamen. Dit is een bijzondere tijd: er zijn steeds minder mensen van de eerste generatie die hun verhaal nog kunnen vertellen. Dat terwijl juist nu veel jongeren, met of zonder Molukse roots, willen weten wat er gebeurd is. Dat is niet één verhaal, maar een verzameling van ervaringen en herinneringen van Molukkers en Nederlanders. Bij ADAK willen we met elkaar in gesprek en door middel van theater, kunst, muziek en film het verleden op een respectvolle manier een plek geven. En dan samen verder.

AAN DE ANDERE KANT en het Drents Archief werken samen om de verhalen rond Schattenberg en de Moluks-Nederlandse geschiedenis te vertellen. Luister naar de podcast Kamp Schattenberg van het Drents Archief en RTV Drenthe

Ex KNIL militairen naar Nederland